понедељак, 26. октобар 2009.

Vaš zdravi hleb


Da započnemo sa receptima...naravno, ono što je osnova ishrane (bar ove balkanske) je HLEB i on je svakodnevno na trpezi pa je neobično važno da tu namirnicu unosite u adekvatnim količinama (najčešće je to u tri obroka po 50 gr tj. jedno punije parče hleba) i da to bude punovredan hleb, od brašna žitarica sa punim zrnom a varijante su brojne...Po ukusu, to mogu biti kombinacije graham brašna, raženog , heljdinog, integralnog pšeničnog, kukuruznog i drugog brašna. Ukoliko želite da vam hleb bude ipak vazdušastiji i mekši, oprostite sebi oko 30 % običnog pšeničnog brašna tip 500 ili još bolje 850 ako ga nađete. U svakom slučaju, obzirom da ova integralna, ne pšenična brašna ne sadrže gluten,testa od njih ne narastaju kao testa od običnog brašna ali ukus je i onako pun, zasitan pa ćete se brzo navići na ovu zdravu hranu. Osobe koje pate od glutenske enteropatije imaju zdravstvenu preporuku da jedu ovakav hleb jer ne sadrži njima škodljiv gluten. U ove hlebove slobodno dodajte nešto od omiljenih začina a varijante su i tu brojne (kim, mak, susam, semenke suncokreta, bundeve, suvo voće i razne pahuljice...na pr.ovsene itd.). Ovi začini, osim što će upotpuniti ukus i miris, zavisno od svojih svojstava mogu olakšati varenje (mak, susam)...smanjiti nadimanja u crevima (kim), regulisati masnoće u krvi ( ovsene pahuljice), regulisati opstipaciju = zatvor (suve šljive) i sl. Dakle, promislite uz kakve obroke ćete služiti hleb, kakav efekat od njega očekujete i u svakom slučaju, birajte integralna brašna kod pripreme.
Moj zdravi hleb sastoji se od:
-300 gr graham brašna
-300 gr raženog brašna
-200 gr integralnog pšeničnog brašna
Potrebno je još:
-1 paketić kvasca, malo šećera i soli
-500 ml mleka
-začini: kim, semenke suncokreta, 2 kašike sitno seckanih oraha, 1 kašika ovsenih pahuljica koje su malo nabubrele u mlakom mleku
Brašna pomešajte i napravite rupu u sredini u koju sipajte malo mlakog mleka, kvasac, malo šećera i soli pa sačekajte da kvasac ukisne...zatim sa preostalim mlekom i začinima zamesite testo i ostavite da se udvostruči, premesite i stavite u nauljenu posudu za pečenje, premažite mlekom kada naraste i pecite oko 40 min na 180 C. Možete ga oblikovati i u male jufke (kao veće kifle) i uživati u zdravom, divnom, mirisnom hlebu.
Nadam se da ćete imati koristi od ovih saveta i recepta a ja apelujem da odvojite toliko vremena da pečenjem zdravog hleba u kući upotpunite toplu atmosferu doma u korist zdravlja svih ukućana.

3 коментара: