четвртак, 28. април 2011.

Ishrana i godine!


Једна од чешћих уводних изјава, коју чујем од pacijenata који ми долазе са жељом да редукују телесну тежину, гласи: „Једем исто као и пре али ми се све лепи и гојим се“.

Корен проблема лежи у том делу реченице „исто као и пре“. Морамо имати у виду да ми више нисмо „као пре“. У нама се дешавају мале али значајне промене.

После 30. године живота, наш метаболизам опада око 2% за сваку деценију. Помислићете да то и није баш нека значајна промена али ево једне врло просте рачунице: ако просечна особа уноси око 2.500 калорија дневно а жели да задржи свој леп изглед током година, то би значило да због успоравања метаболизма она мора да смањи унос калорија за 2% тј. свега 50 калорија дневно.

Ако настави да уноси исту количину калорија, за 365 дана унеће 18.250 калорија више него што јој је потребно. Пошто пола килограма сала износи 3.500 калорија, математика нам каже да ћемо се за годину дана угојити око 2,6 килограма. За 10 година, већ смо тежи 26 килограма!

Међутим постоје још неке промене које су се одиграле за тих десет година. Не само да смо добили 26 кг сала већ смо нажалост изгубили и нешто мишићне масе (омлитавили).

Опште правило за безмасну телесну масу (мишићи и кости) гласи: „Користи је или ћеш остати без ње“. Седећи стално испред телевизора или за компјутером (нпр. овако на фејсбуку), ми шаљемо поруку нашим мишићима и костима да нам и нису баш потребни. Наше савршено створено адаптабилно тело у том случају ради најлогичнију ствар: разграђује мишиће, деминерализује кости и складишти вишак калорија у облику масти за неко време када ће нам МОЖДА затребати.

Немојмо се чудити када пријатељ који нас није видео 10 година, прође поред нас јер нас није препознао! Није до њега, верујте ми! Dakle, imajte ovo u vidu i ako ne želite da redukujete ishranu, povećajte svoju fizičku aktivnost šetnjom ili redovnim treningom. održaćete svoj izgled i sprečiti komplikacije koje donosi gojaznost u zrelim godinama.

Нема коментара:

Постави коментар