понедељак, 21. септембар 2009.

Mleko


Čovek je jedini sisar koji nastavlja da pije mleko i posle odojačkog perioda.To mleko uopšte nije namenjeno ljudima već bebama krava. Zašto to radimo i dali je to dobro?

Neke činjenice:
-mleko pijemo zato što smo tome naučeni, zato što je društveno prihvatljivo i lako dostupno.
-kravlje mleko sadrži 300 puta više kazeina od ljudskog mleka a kazein je baza za jedan od najjačih lepkova u drvnoj industriji.
-za varenje mleka su zaduženi enzimi renin i laktaza koji posle treće godine života kod većine ljudi nestaju.
-da bi podstakli lučenje mleka kod krava, proizvođači im dodaju hormone koji najčešće izazivaju mastitis a da bi ga suzbili kravama zatim daju velike količine antibiotika. Dakle, u izmuženom mleku dokazano se nalaze hormoni, antibiotici, ćelije krvi i gnoja. Pored ovoga u mleku se nalaze i pesticidi i herbicidi iz hrane koju krave jedu. Ništa od ovoga se ne uništava pasterizacijom.
-iako mleko sadrži određenu količinu kalcijuma, ono uzrokuje veliku kiselost krvi pa je organizam prinuđen da izvlači Ca iz kosti da bi je neutralisao. Amerika kao najveći potrošač mleka na svetu ima i najveći procenat osteoporoze(oslabljene, krte, lomljive kosti ).
-100 gr badema=248 mg Ca; 100 gr mleka=113 mg Ca

Neke od mogućih posledica konzumiranja mleka:
-prerano polno sazrevanje dece
-narušavanje hormonalne ravnoteže kod žena i muškaraca
-feminizacija i neplodnost kod odraslih muškaraca
-diabetes tip I
-osteoporoza
-slabija apsorpcija hranljivih materija

Dakle, treba razmisliti o korisnosti tj. štetnosti redovnog pijenja čistog mleka. Stvari stoje drugačije sa fermentisanim mlečnim proizvodima (jogurt, kiselo mleko, sir...) i njih treba redovno uzimati u ishrani.

2 коментара:

  1. Krasan vam je blog, nešto malo lutam i čitam; glede mlijeka se u potpunosti slažem s vama al nemožeš da uvjeriš ljude oko sebe, čim sam starija to češće čujem " pa to se oduvijek tako radilo " kao argument za neke stvari koje veze s mozgom nemaju. inače pozdrav iz samobora hr samo pišite i dalje!

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Barbara :) Zbog nekih obaveza na profesionalnom usavršavanju malo sam zapostavila blog ali obećavam da ću ga uskoro aktivirati sa puno lepih tema. veliki pozdrav!!!

    ОдговориИзбриши